volkstuinvereniging maasland

 

 

Groene asperges charlotte met verse kaas

Groene asperges charlotte met verse kaas

Zelf verse kaas maken. Dat stond na het doorbladeren van De Free Range Cook al een tijdje op mijn lijst om eens uit te proberen. Waarom ik het niet eerder heb gemaakt, begrijp ik eigenlijk niet goed. Het is namelijk heel makkelijk en erg lekker! De kaas is fris en zacht. En met verschillende verse kruiden kan je de smaak zelf bepalen. En als je kruiden uit de moestuin komen is het ook nog eens een budget-recept. Dan moet je de asperges wel weglaten hè! Of ook in de tuin hebben! Dit jaar heb ik trouwens voor het eerst asperges gezaaid. Het is een meerjarige plant waarvan ik hopelijk volgend jaar de eerste asperges kan oogsten. Asperges zaaien kan van maart tot begin mei. Hurry-up!

 

"

Groene asperges charlotte met verse kaas

Deze verse kaas is eigenlijk hetzelfde hangop of labneh. Dat kan je hartig en zoet maken. Voor de zoete variant kan je bijvoorbeeld honing, kaneel, anijszaad, rozenblaadjes of granaatappelpitjes gebruiken. Voor de hartige versie zijn de combinatie ook eindeloos. Denk aan paprikapoeder met olijfolie, tomaten en olijven of verse kruiden zoals koriander, munt of dille. Net waar je zin in hebt of wat er in je tuin staat!

Groene asperges charlotte met verse kaas

Recept groene asperges Charlotte

 

 

Asperge charlotte

Groene asperges charlotte met verse kaas

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
 

Dit heb je nodig

  • 500 gram griekse yoghurt
  • halve theelepel zout
  • 1 eetlepel bieslook
  • 1 eetlepel basilicum
  • paar blaadjes verse rozemarijn
  • 100 gram asperges
  • kookring van ongeveer 7,5 cm

Zo maak je het

Meng de yoghurt met een halve theelepel zout. Bekleed een zeef of vergiet met een stuk keukenpapier of kaasdoek. Schep de yoghurt in de zeef en zet de zeef in een ruime kom. Laat de yoghurt een nacht of langer (18 uur) uitlekken. Als je een kaasdoek gebruikt, dan kan je tussendoor wat druk op de yoghurt zetten voor een dikkere kaas. Na het uitlekken, gooi je het vocht weg en haal je voorzichtig de kaas uit het keukenpapier. Hak de verse kruiden fijn en meng die door de verse kaas.
Snij de onderkant van de groene asperges en kook ze in 3 minuten beetgaar. Schep de asperges uit het kookvocht en laat ze meteen afkoelen in ijswater voor een mooie groene kleur.
Zorg dat de asperges ongeveer even lang zijn. Wat je niet gebruikt, kan je door de verse kaas mengen. Halveer de asperges in de lengte en zet ze rechtop in de kookring. Vul de binnenkant met de verse kaas. Laat een uurtje in koelkast staan en haal voor het serveren de kookring weg. Versier met de charlotte met een stukje slagerstouw.

De kaas met asperges is erg lekker op bruschetta! Bruschetta is zo gemaakt. Snij een snee landbrood, smeer het in met olijfolie, rooster het een paar minuten in een grillpan en wrijf het warme sneetje in met een teen knoflook.

 

Groene asperges charlotte met verse kaas

 

 


 

BEIERSE AARDAPPELSALADE
 

 

Op vakantie in Beieren heb ik gesmuld van onderstaande salade.

Benodigdheden:

 

900 gr Kriel aardappelen

4 eetlepels olijfolie

4 fijngehakte lente of bosuitjes

2 eetlepels fijngesneden dille of 1 eetlepel gedroogde

2 eetlepels wijnazijn

1/2 eetlepel suiker

2 eetlepels fijn gesneden peterselie

evt 1 teentje geperste knoflook

zout en peper

 

1. Aardappels goed wassen (niet schillen) en in een pan gaar laten koken.

2. Olijfolie verwarmen en lenteuitjes en knoflook in 2-3 minuten zacht bakken.

3. Dille 1 minuut zachtjes laten mee bakken.

4. Wijnazijn en suiker toevoegen en de suiker al roerend laten smelten.

5. Pan van het vuur nemen en peper en zout toevoegen.

6. Aardappel afgieten en terwijl ze nog heet zijn begieten met warme dressing.

7. Aardappels laten afkoelen en bestrooien met peterselie.

 

Tip:

Maak de salade een paar uur voor het opdienen zodat de smaken en geuren door de aardappels worden opgenomen.

Eet smakelijk

 *****************************************************************************************************************************

 GEGRILDE VENKEL

Een simpel, lekker en gezond gerecht.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 venkelknol met groen

4 sneetjes brood of toast

250 gram gehakt (runder of halfom)

geraspte kaas

1 ui

2 eetlepels olie of bakboter

peper en zout

 

bereidingswijze is als volgt:

Venkelknol van groen scheiden (groen bewaren) en in kleine stukjes snijden.

Ui schillen en snipperen.

Oven voorverwarmen op 180 graden.

Olie verwarmen en venkel en ui glazig fruiten daarna gehakt toevogen en los rullen.

Brood eventueel beboteren en beleggen met baksel en bestrooien met geraspte kaas en in een beboterde schotel 5 minuten in de oven.

Het geheel bestrooien met gehakte groen.

Heet opdienen.

Eet smakelijk

 

*****************************************************************************************************************************

AARDAPPEL-UISCHOTEL

Aardappels en uien heeft bijna iedereen in zijn tuintje gekweekt, daarom dit bijgerecht.

 

Benodigdheden:

900 gram aardappelen

1 grote ui

zout en peper

2,8 dl melk

40 gram boter

Aardappels schillen, wassen en in dunne plakjes snijden, ui pellen en in dunne ringen snijden.

Aardappels en ui in laagjes in een ondiepe ovenschaal leggen, elk laagje bestrooien met peper en zout.

Melk er over gieten en stukjes boter erover verdelen.

 

Variatie: onderin de schaal dun gesneden plakken goudrenetten leggen.

**********************************************************************************************************************************

 

 

 

  Gewoon zo uit de grond zijn wij ook lekker.

made by basman-productions©  |  basmanproductions@gmail.com