Zelf verse kaas maken. Dat stond na het doorbladeren van De Free Range Cook al een tijdje op mijn lijst om eens uit te proberen. Waarom ik het niet eerder heb gemaakt, begrijp ik eigenlijk niet goed. Het is namelijk heel makkelijk en erg lekker! De kaas is fris en zacht. En met verschillende verse kruiden kan je de smaak zelf bepalen. En als je kruiden uit de moestuin komen is het ook nog eens een budget-recept. Dan moet je de asperges wel weglaten hè! Of ook in de tuin hebben! Dit jaar heb ik trouwens voor het eerst asperges gezaaid. Het is een meerjarige plant waarvan ik hopelijk volgend jaar de eerste asperges kan oogsten. Asperges zaaien kan van maart tot begin mei. Hurry-up!
"
Deze verse kaas is eigenlijk hetzelfde hangop of labneh. Dat kan je hartig en zoet maken. Voor de zoete variant kan je bijvoorbeeld honing, kaneel, anijszaad, rozenblaadjes of granaatappelpitjes gebruiken. Voor de hartige versie zijn de combinatie ook eindeloos. Denk aan paprikapoeder met olijfolie, tomaten en olijven of verse kruiden zoals koriander, munt of dille. Net waar je zin in hebt of wat er in je tuin staat!
BEIERSE AARDAPPELSALADE
Op vakantie in Beieren heb ik gesmuld van onderstaande salade.
Benodigdheden:
900 gr Kriel aardappelen
4 eetlepels olijfolie
4 fijngehakte lente of bosuitjes
2 eetlepels fijngesneden dille of 1 eetlepel gedroogde
2 eetlepels wijnazijn
1/2 eetlepel suiker
2 eetlepels fijn gesneden peterselie
evt 1 teentje geperste knoflook
zout en peper
1. Aardappels goed wassen (niet schillen) en in een pan gaar laten koken.
2. Olijfolie verwarmen en lenteuitjes en knoflook in 2-3 minuten zacht bakken.
3. Dille 1 minuut zachtjes laten mee bakken.
4. Wijnazijn en suiker toevoegen en de suiker al roerend laten smelten.
5. Pan van het vuur nemen en peper en zout toevoegen.
6. Aardappel afgieten en terwijl ze nog heet zijn begieten met warme dressing.
7. Aardappels laten afkoelen en bestrooien met peterselie.
Tip:
Maak de salade een paar uur voor het opdienen zodat de smaken en geuren door de aardappels worden opgenomen.